TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE

24 lutego, 2020 0 przez Mikołaj Online

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE Truskawki są jednym z drogich owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE

 

Nie jedynie świetnie smakują, lecz także pamiętają pozytywny nacisk na nasze zdrowie. Niektóre z pomocy jakie stosuje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają zagrożenie chorób serca,
są działanie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety efekty też potrafią stanowić więcej szkodliwe.

Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to typowe źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek otrzymuje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A i E oraz szereg składników mineralnych, w obecnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie przychodzą na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (płaci za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz pomaga pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają duży czerwony kolor).

Truskawki zatem w 90% woda, wśród której owoce zawierają dużo błonnika, węglowodanów oraz białka. Posiadają dużo mało kalorii – 100 g racja to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we natury

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natury. Strona ta płynie z ochronnego działania owoców na układ krążenia. Truskawki aktywizują białka, chroniące nie ale przed chorobami układu krążenia, lecz jednocześnie zmianami poziomu cukru we krwi.

2. Zabezpieczają przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który zajmuje życie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a ponadto powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stałym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa oraz na rozwój wartości antyoksydantów we natury, tym samym wzmacnia system odpornościowy. Czynniki te zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału również innych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed chorobami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie przychodzą na działanie i pracę nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości odkażające i bakteriobójcze co daje, że oczyszczają nasz układ z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i kończy procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno wykorzystywany istnieje w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale także trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki obowiązującemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają montowaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają pozytywnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g ma ok. 0,7 mg ), i wielkiej porcje witaminy C, ułatwia rozumienie tego pierwiastka. Dlatego wykorzystuje się wegetarianom oraz kobietom, jedzącym mało mięsa zaraz po spożyciu bogatych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z wyników roślinnych wynosi zaledwie kilka procent).

9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV

Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których wykonywać może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że pewno więc istnieć zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole przebiegające w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwadze i oceniania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co jest wyjątkowo istotne w prowadzeniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ KONCENTRACJĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą mieć nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia pewno stanowić niebezpieczne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą powodować się do tworzenia reakcji alergicznych i dawać bóle głowy. Istotne jest, by zwracać opinię na pochodzenie owoców, poprawia się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą zawierać uczulenia.

Niektórzy mogą liczyć alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie zmusza się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na konkretną ich budowę w zyskach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osobie i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie wyróżnia się ich życia postaciom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo publiczne także bardzo rozpowszechnione w bliskim regionie, sezon zabiera się pod koniec maja i jest przez cały czerwiec. Można się nimi kosztować bez końca, albo zastosować w kuchni na ogromne klucze do deserów, wypieków, koktajli, soków czy materiałów do domowej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

0 0 votes
Daj ocenę